Kako trdota vode vpliva na vaše življenje in kaj o njej potrebno vedeti

Voda je vir življenja. Z razvojem tehnologije in tehnike, pri čemer so pomembno vlogo igrali že antični predniki, je ta našla tudi pot v stanovanja in hiše. Sodobnemu zahodnemu človeku ni potrebno več hoditi daleč od svojega domovanja, da bi prišel do pitne vode ali vode sploh.

Kljub sodobnemu vodovodu in široki dostopnosti vode, pa vse težave še niso kar rešene. Mnogi se soočajo s problemom trde vode, nekaterim ta resno vpliva na življenje drugim je le v napoto. A kakšne skrivnosti v sebi resnično skriva trdota vode, o čem govori in kako je mogoče nanjo vplivati?

 

Razlike v trdosti vode

Čeprav se zdi, da vsi vedo za kaj gre, pa termin trdota vode ni tako enoznačen kot se zdi. Omogoča namreč različne razlage. Poznani sta namreč trajna in začasna trdota vode, ki ju je mogoče ločiti glede na vsebnost snovi. Nekatere snovi je namreč z določenimi postopki mogoče pretvoriti, na druge pa enostavni postopki, ki jih lahko izvaja posameznik nimajo vpliva.

Med tem ko je kalcijeve in magnezijeve hidrogenkarbonate s prekuhavanjem mogoče pretvoriti v karbonate oziroma vodni kamen, so sulfati, natrijev karbonat ali kloridi na ta način nepremagljivi, takrat govorimo o trajni trdoti vode.

 

Trda voda, trdovratna nadloga

Večina ljudi se z izrazom trda voda referira na nabiranje vodnega kamna, torej belih ali rjavkastih usedlin na posodi, ceveh, v pralnem stroju ali kopalnici. Te usedline in s tem trdota vode so namreč odvisne od količin vsebnosti magnezija, kalcija in spojin teh mineralnih snovi.

Količina teh snovi pa je pogosto odvisna od geografskega področja kje se nahajate. Voda namreč, predno pripotuje do pip, raztaplja kamnine in prsti, ki vsebujejo različne minerale. Več kot je raztopljenih snovi, bolj bo voda trda. Mehka voda na drugi strani pa vsebuje manj snovi, ki so komaj opazne.

Leave a Comment